چند روزی میشود كه شاخص كیفیت هوای تهران از 300 نیز فراتر رفته و در محدوده ناسالم تا بسیار ناسالم گردش دارد؛ شرایطی كه نهتنها برای بسیاری از افراد جامعه از جمله سالمندان، كودكان، بیماران قلبی و مادران باردار، خطرناك است بلكه افراد سالم را هم دچار مشكلاتی جسمی متعددی میكند اما با این پدیده ناخوشایند گرد و غبار چطور میتوانیم مقابله كنیم؟ پرسشی است كه در این گزارش به آن می پردازیم.
به گزارش روابط عمومی رادیو سلامت، گرد و غبار فعلی از عراق و سوریه بلند شده، به خوزستان رسیده و با توجه به اینكه جزو امواج بزرگ مقیاس بود، وزش باد آنها را به تهران رسانده و پهنه وسیعی را درگیر كرده است. به این ترتیب میتوان گفت خیزش گرد و غبار كنونی نتیجه تركیبی از كانونهای داخلی و فرامنطقهای است. تا زمانی كه وزش باد همچنان ادامه داشته باشد، این گرد و غبارها هم ادامه خواهد داشت.
قریب به اتفاق متخصصان هواشناسی و اقلیمشناسی بر آن اتفاق نظر دارند و معتقدند گرد و غباری كه امروز با آن روبهرو شدهایم نتیجه برخی از پدیدههای طبیعی و دستكاری در محیط زیست است كه حتی راهكارهای كوتاهمدتی برای تسكین موقت آن هم وجود ندارد.تا زمانی كه گرمایش زمین روزبهروز بیشتر میشود، روند بارندگیها سال به سال كمتر میشود و تعداد دریاچههای خشك افزایش پیدا میكند، نمیتوانیم انتظار پدیدهای جز مسائلی كه امروز با آن مواجهیم داشته باشیم.
یكی از كارشناسان معتقد است؛ از راهكارهای كوتاهمدت كه عبور كردهایم اما در حال حاضر آنچه از دست ما برمیآید، بیشتر كردن فضای سبز در سطح كشور و مقابله با بیابانزایی برای ممانعت از طغیان گرد و غبار است.
پزشكان بر این باور هستند كه گرد و غبار همیشه بوده و در دهههای اخیر افزایش پیدا كرده، بهنظر میرسد در شرایط فعلی چارهای جز سازگاری با آن وجود ندارد؛ سازگاری و اندیشیدن تمهیداتی كه بتواند پیامدهای این پدیده بر سلامتیمان را كمتر كند. بهتر است در این روزهای آلوده تا آنجا كه میتوانیم از خانه بیرون نرویم، در فضای باز ورزش نكنیم، شیشه خودروها را بالا بدهیم، از سیستمهای تهویه هوا استفاده كنیم، ماسك بزنیم و از مصرف مایعات هم غافل نشویم.
در مواقع شدت گرفتن آلودگی هوا به طور مرتب چشم ها و بینی خود و همچنین مجاری تنفسی مثل گلو را شستشو دهید زیرا ممكن است آلودگی به آنها آسیب برساند و حتی در مراحل پیشرفته موجب آسم شود .