شیر مادر تمام نیاز فیزیولوژیك شیرخوار را مرتفع میكند.
فوق تخصص نوزادان با بیان اینكه شیر مادر تمام نیاز فیزیولوژیك شیرخوار را مرتفع میكند، گفت: ماهیت، كیفیت و كمیت شیر مادر همگام با نیاز و تمایلات شیرخوار تغییر میكند كه این مساله از خصوصیات منحصر به فرد شیر مادر است.
دكتر علی ناصح ضمن تاكید بر اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر و با اشاره به شیر آغوز، كلستروم یا همان شیر اولیه مادر كه در بدو تولد نوزاد و چند روز ابتدایی تراوش میكند، گفت: كلستروم حاوی حجم بالایی از پروتئین است كه این مواد منجر به تقویت سیستم ایمنی و دفاعی نوزاد شده و از این نظر اهمیت بالایی دارد.
رییس بخش نوزادان بیمارستان طالقانی خاطر نشان كرد: در ابتدای شیردهی معمولا شیر مادر به طور فیزیولوژیك حالت آبكیتری دارد؛ به این خاطر كه رفع تشنگی كرده و نوزاد و شیرخوار را برای تغذیه موثرتر آماده كند، شیر مادر طی شیردهی كیفیت مد نظر خود را بدست می آورد و در انتهای شیردهی حجم بالاتری از چربی دارد تا منجر به سیری نوزاد شود.
ناصح با بیان اینكه تمام تلاش كمپانیهای تهیه كننده شیر مصنوعی این است كه بتوانند ماهیت شیر را نزدیكتر به شیر مادر تولید كنند ولی هیچ گاه نمیتوانند جای شیر مادر را بگیرند، ادامه داد: پایه و اساس مواد اولیه تمام شیر خشكهای موجود در بازار، شیر گاو است كه املاح زیادی داشته و پروتئین آن دو سه برابر شیر مادر است و ماهیت آن با سیستم گوارشی نوزاد خیلی سازگار نیست.
وی با اشاره به تلاش برای ایجاد تغییر در ماهیت شیر خشك، گفت: با این حال ماهیت آن خیلی با سیستم گوارشی شیرخوار و نوزاد همخوانی ندارد و گاها عوارضی همچون ایجاد آلرژیهای گوارشی كه شاخصترین آن ریفلاكس، دل درد، نفخ ، دل پیچه و یبوست است را ایجاد میكند.
این عضو هیات علمی گروه نوزادان دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در ادامه با بیان اینكه وجود رگ خونی در مدفوع نوزاد یك پدیده شایع و از علل حساسیت و آزردگی مخاط سیستم گوارش در رودههاست، گفت: خون در مدفوع گاهی به صورت روشن و گاهی به صورت تیره مشاهده میشود و علت آن حساسیت به پروتئین گاو یا مصرف شیر خشكهای حاوی پروتئین گاو است.
ناصح در ادامه با اشاره به مواد غذایی موجود در شیر مادر و سایر مزایای آن، گفت: راحت جذب شدن مواد غذایی موجود در شیر مادر یكی از امتیازات فوق العاده با ارزش آن است كه میتواند مواد ضروری را از طریق شیردهی در اختیار شیرخوار قرار دهد.
وی با بیان اینكه پروتئین شیر مادر نصف شیر خشك ولی پروتئین بسیار با كیفیتی است، اظهار كرد: نوع پروتئین شیر مادر "وی" whey و شیرگاو و شیر خشك پروتئین "كازئین" است و نسبت بالای كیفیت پروتئین "وی" به "كازئین" در شیر مادر یكی از عوامل ارزشمند بودن، تحمل بهتر شیر مادر، كم كردن آلرژی و حساسیت های گوارشی و جذب بهتر مواد غذایی است.
این عضو هیات علمی در خاتمه با اشاره به افزایش ضریب هوشی در كودكانی كه با شیر مادر تغذیه میشوند، تصریح كرد: كاهش بروز برخی بیماریها از جمله دیابت، چاقی، افزایش وزن بیمارگونه، آسم، حساسیتهای تنفسی و ریوی در كودكان برخی دیگر از مزایای تغذیه با شیر مادر است.