از ساعت به مدت

رادیو سلامت

اينجا طبيب

گزارشی ازعلل، پیشگیری و درمان بوی بد دهان كه باید به خاطره‌ها بسپاریم نفس اژدها یا نسیم بهاری؟

بوی بد دهان، مشكلی نیست كه بتوان به سادگی از كنار آن گذشت. این عارضه ناخوشایند، نه تنها می‌تواند روابط اجتماعی و شخصی ما را تحت تاثیر قرار دهد، بلكه گاهی اوقات نشانه‌ای از مشكلات جدی‌تر در بدن است. از بهداشت نامناسب دهان و دندان گرفته تا رژیم غذایی نامناسب، خشكی دهان، عفونت‌های سینوسی و حتی بیماری‌های زمینه‌ای، عوامل متعددی در بروز بوی بد دهان نقش دارند.

1404/07/06
|
08:46

تصور كنید در یك مهمانی دوستانه، با شور و اشتیاق مشغول صحبت با فردی هستید كه مدت‌ها منتظر ملاقاتش بوده‌اید. ناگهان، متوجه می‌شوید كه چهره‌اش در هم می‌رود و سعی می‌كند كمی از شما فاصله بگیرد. اینجاست كه سایه شوم "بوی بد دهان" یا هالیتوز، بر لحظات شیرین شما چنگ می‌اندازد و تمام اعتماد به نفستان را بر باد می‌دهد.
اما نگران نباشید! خبر خوب این است كه با شناخت این عوامل و اتخاذ راهكارهای مناسب، می‌توان این اژدهای خفته را مهار كرد و دوباره با خیالی آسوده به استقبال لبخندها رفت.

در این گزارش جامع، قصد داریم به بررسی دقیق و موشكافانه علل، علائم، روش‌های پیشگیری و درمان بوی بد دهان بپردازیم. تمام تلاشمان را به كار می‌گیریم تا شما را در این گزارش به سوی تنفسی تازه و لبخندی درخشان همراهی كنیم. پس با ما همراه باشید تا رازهای خوشبویی دهان را كشف كنیم و برای همیشه با بوی بد دهان خداحافظی كنیم و با دهانی خوشبو، زندگی‌ای خوش‌تری را برای خودمان ترسیم كنیم.

نقش بزاق در سلامت دهان و مقابله با بوی نامطبوع
دكتر مریم صادقی‌پور، دندانپزشك و متخصص پیشگیری و سلامت دهان و دندان در برنامه رادیویی «اینجا طبیب» رادیو سلامت با تأكید بر اهمیت بهداشت دهان و دندان، به ماهیت دهان به عنوان محیطی زیستی برای انواع میكروارگانیسم‌ها اشاره می كند و می گوید: بوی بد دهان، یا هالیتوزیس، مشكلی رایج است كه می‌تواند بر كیفیت زندگی فرد و روابط اجتماعی او تأثیر منفی بگذارد. تجمع باكتری‌ها و قارچ‌ها، به ویژه بر روی سطح زبان، یكی از علل اصلی ایجاد بوی نامطبوع دهان محسوب می‌شود. در این راستا، تمیز كردن زبان، علاوه بر مسواك زدن دندان‌ها، به عنوان یك اقدام پیشگیرانه و درمانی كلیدی معرفی می شود.


این متخصص پیشگیری و سلامت دهان و دندان، بر نقش حیاتی بزاق در حفظ بهداشت و سلامت محیط دهان تأكید می كند و می افزاید: ترشح كافی بزاق با جلوگیری از تجمع پلاك‌ها و رسوبات میكروبی بر روی زبان و دندان‌ها، به حفظ تازگی نفس كمك شایانی می‌كند. استفاده از آدامس‌های فاقد قند به عنوان راهكاری جهت تحریك ترشح بزاق و در نتیجه كمك به تازگی نفس، توصیه می شود.

دكتر صادقی‌پور در ادامه به ارتباط احتمالی میان آلرژی‌ها و مشكلات مربوط به زبان اشاره می كند و در این خصوص توضیح می دهد: سفید شدن سطح زبان می‌تواند در برخی موارد، پاسخی طبیعی به واكنش‌های آلرژیك بدن باشد.

وی در پایان صحبت هایش تصریح می كند: در نهایت باید گفت، سه راهكار اساسی و كاربردی برای رفع مشكل بوی بد دهان وجود داد؛ مسواك زدن زبان در رفع بوی بد دهان كاربرد دارد، تمیز كردن منظم سطح زبان با مسواك یا ابزارهای مخصوص زبا‌ن‌شوی نقش بسزایی در كاهش بوی بد دهان دارد. همچنین؛ نوشیدن آب كافی توصیه می شود، حفظ سطح هیدراتاسیون بدن و دهان از طریق مصرف متعادل و كافی آب را فراموش نكنید. جویدن آدامس بدون قند را فراموش نكنید، چرا كه موجب تحریك غدد بزاقی برای افزایش ترشح بزاق و كمك به پاكسازی طبیعی دهان می شود.


ریشه‌یابی از پرزهای زبان تا مشكلات گوارشی
دكتر فتانه رهنما، سالها مدیر گروه بهداشت و دهان و دندان علوم پزشكی ایران بوده و در حال حاضر یك سالی است كه بازنشسته شده و مشغول كار دندانپزشكی است. وی در ادامه این گزارش، به ابعاد مختلف مشكل شایع بوی بد دهان می پردازد و می گوید: سلامت دهان و دندان، اولین خط دفاعی در برابر بوی نامطبوع دهان است. در فرد سالم، رعایت بهداشت اولیه كافی است. اما عوامل متعددی می‌توانند این تعادل را بر هم بزند؛ عوامل تغذیه‌ای و متابولیكی، عفونت‌ها و التهابات تنفسی فوقانی، پوشش زبانی و سلامت دهان، بیماری‌های دندانی و لثوی، مشكلات سیستمیك و گوارشی، ناهنجاری‌های آناتومیك.


دكتر رهنما با بیان توضیحات بیشتر عنوان می كند: مصرف برخی مواد غذایی مانند سیر و پیاز، به دلیل تركیبات گوگردی، موقتاً باعث بوی بد دهان می‌شوند. همچنین، در شرایطی مانند روزه‌داری طولانی مدت كه بزاق دهان كمتر ترشح می‌شود و محیط دهان خشك‌تر می‌شود، باكتری‌ها فرصت بیشتری برای تكثیر و تولید مواد بودار پیدا می‌كنند. كمبود مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه كه به پاكسازی طبیعی دهان كمك می‌كنند، می‌تواند تاثیر منفی داشته باشد.


این دندانپزشك تاكید می كند: مسیر تنفسی از سینوس‌ها شروع شده و تا دهان ادامه دارد. بنابراین، هرگونه مشكل در سینوس‌ها، از جمله سینوزیت حاد یا مزمن، سرماخوردگی شدید، یا حتی عفونت‌های لثه و دندان می‌تواند با ایجاد ترشحات چركی یا باكتریایی، بوی بسیار تندی را به دهان منتقل كند. گرفتگی بینی كه مانع تنفس راحت از طریق بینی می‌شود، فرد را مجبور به تنفس از دهان می‌كند و این امر خشكی دهان و تشدید بوی بد را به همراه دارد.


وی در ادامه یادآوری می كند: سطح زبان پوشیده از پرزهای ظریفی است كه محل مناسبی برای تجمع باكتری‌ها، ذرات غذا و سلول‌های مرده است. اگر بهداشت زبان به درستی رعایت نشود، این مواد تجزیه شده و تركیبات فرار گوگردی تولید می‌كنند كه عامل اصلی بوی بد دهان هستند. وجود پلاك میكروبی روی دندان‌ها نیز این مشكل را تشدید می‌كند.


علاوه بر اینها؛ پوسیدگی‌های عمیق دندانی، به خصوص در دندان‌های خلفی (آسیاب)، شكاف‌ها و حفره‌هایی ایجاد می‌كنند كه تمیز كردن آنها دشوار است. این نواحی بهشت باكتری‌ها هستند و مواد غذایی باقی‌مانده در آنها به سرعت تجزیه شده و بوی نامطبوع تولید می‌كنند. بیماری‌های لثوی (پریودنتیت) نیز با ایجاد التهاب و عفونت در بافت‌های نگهدارنده دندان، منجر به بوی زننده می‌شوند.

دكتر رهنما به ارتباط مستقیم سلامت گوارش با بوی دهان اشاره می كند و می افزاید: بیماری‌هایی مانند گاستریت (التهاب معده)، زخم معده، هلیكوباكتر پیلوری و به خصوص رفلاكس معده به مری (GERD)، باعث بازگشت محتویات اسیدی یا گازی معده به سمت دهان شده و بوی مشخصی ایجاد می‌كنند. حتی اختلالات جزئی در عملكرد دریچه پیلور (دریچه بین معده و روده كوچك) نیز می‌تواند در این فرآیند نقش داشته باشد.


وی درباره ناهنجاری‌های آناتومیك در ایجاد بوی بد دهان توضیح می دهد: در موارد كمتر شایع، شكل یا ساختار صورت و فك، منجر به تنفس دهانی مزمن یا خشكی غیرعادی دهان می‌شود، می‌تواند به بوی بد نفس كمك كند.

راهكارهای علمی و عملی برای نفس خوشبو
دكتر رهنما برای مقابله با بوی بد دهان، مجموعه‌ای از توصیه‌های كاربردی را ارائه می دهد و عنوان می كند: بهداشت جامع دهان و دندان بسیار حائز اهمیت است. مسواك زدن حداقل دو بار در روز، به مدت دو دقیقه، با خمیردندان حاوی فلوراید و تمركز بر تمام سطوح دندان‌ها و خط لثه توصیه می شود.
استفاده روزانه از نخ دندان برای پاكسازی نواحی بین دندانی كه مسواك به آنها دسترسی ندارد. روزانه با استفاده از مسواك، تمیزكننده زبان (زبان پاك كن) یا حتی یك قاشق كوچك، سطح زبان را به آرامی تمیز كنید. مصرف منظم آب به حفظ رطوبت دهان و شستشوی طبیعی مواد زائد كمك می‌كند. افزایش مصرف میوه و سبزیجات تازه و كاهش مصرف مواد غذایی با بوی تند توصیه می شود.


علاوه بر اینها؛ هر شش ماه یك بار برای معاینه، جرم‌گیری و اطمینان از نداشتن پوسیدگی یا بیماری لثوی به پزشك مراجعه شود. مراجعه به پزشك متخصص برای تشخیص و درمان بیماری‌های سینوسی، گوارشی یا هر مشكل سلامتی دیگری كه ممكن است باعث بوی بد دهان شود.

دكتر رهنما در پایان تاكید می كند: بوی بد دهان یك مشكل قابل حل است و با رعایت مداوم این اصول و مشورت با متخصصان، می‌توان به طور كامل بر آن غلبه كرد و از نفس تازه و اعتماد به نفس بالا لذت برد.


دسترسی سریع
اینجا طبیب